menusearch
parsshahr.com

کتاب ها و مقالات

کرج؛ کلانشهر فشرده - یاسر امان الهی کرج؛ کلانشهر فشرده - یاسر امان الهی بر اساس سرشماری نفوس و مسکن 1395 در حالیکه تراکم جمعیتی کل استان البرز 527 نفر در کیلومتر مربع است، شهر کرج 20 برابر استان دارای تراکم جمعیتی است در حالیکه تنها 2.9 درصد از مساحت استان را شامل می‌شود یعنی 54 درصد جمعیت استان تنها در 2.9 درصد از مساحت ساکن هستند و 46 درصد از جمعیت استان در 97.1 درصد از مساحت آن ساکن شده اند. شنبه بیست و پنجم شهریور ۹۶ شعارهای انتخاباتی و اثر آنها در انتخاب وزرا و شهردارها شعارهای انتخاباتی و اثر آنها در انتخاب وزرا و شهردارها بعد از فروکش کردن شور انتخاباتی اخیر و تحلیف حکم ریاست جمهوری دوازدهم وقت آن شده است عمیق تر به مباحث مهم مطرح شده در حوزه شهری در رقابت های انتخاباتی بپردازیم. به لطف حضور مدیریت شهری تهران در انتخابات اخیر مباحث مختلفی از جمله تخلفات ساختمانی، مشکلات ترافیکی، محیط زیستی و کمبود خدمات غیرانتفاعی در راس انتقادات از مدیریت شهرداری قرار داشت. مباحثی دیگر نیز نه به این شفافیت ولی در کنار مباحث اصلی مطرح شد از جمله شکاف طبقاتی ایجاد شده در شهر تهران و خطرات طبیعی و غیر طبیعی شهر و رانت های شبکه ای ایجاد شده در دل ساختار مدیریت شهری.
در مقابل آنچه به عنوان دفاع مطرح شد ضعف ساختار دولتی و اصلی ترین راس های برنامه ریزی شهری یعنی شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و به تبع آن وزارت راه و شهرسازی ایران در تعریف ضوابط و مقررات همه جانبه و فنی بود.
وقتی پیکان تند انتقادات متوجه مدیریت شهری تهران شد در یک جمله تمام ساختارهای دولتی موجود را به چالش کشید و موجب صدور بیانیه از طرف وزارت راه و شهرسازی جهت تبرئه خود گردید، جمله ای که محتوای آن این بود که شهرداری بر اساس ضوابط شورای عالی و معماری ایران و ابلاغیه وزارت راه وشهرسازی اقدام به صدور پروانه نموده است و یا طبق مصوبات کمیسیون ماده 5 اقدام کرده است که شهرداری تهران تنها یکی از اعضای آن است (البته استثناءاً شهردار تهران ریاست کمیسیون ماده 5 تهران را بر عهده دارد ولی در باقی شهرها شهرداری عضو بدون حق رای کمیسیون است) و ادارات دولتی دیگر اعضای اصلی این کمیسیون می‌باشند.
پنج شنبه نوزدهم مرداد ۹۶
نگاهی دوباره به ماهیت رشته شهرسازی - یاسر سرو امان الهی نگاهی دوباره به ماهیت رشته شهرسازی - یاسر سرو امان الهی شهرسازی در حالیکه که در رشته های مهندسی دسته بندی، اما در زیر مجموعه گروه هنر و معماری تدریس می‌شود. قرار گیری رشته شهرسازی در نظام مهندسی ساختمان از آن مسئله های غیر قابل باوری است که به مرور زمان شبیه به عادت شده و عادی جلوه می‌کند هر چند تلاش متعددی برای جدا شدن رشته شهرسازی از نظام مهندسی ساختمان انجام گرفته است که تاکنون موفقیت آمیز نبوده است آخرین بار در مجلس ششم شورای اسلامی مطرح شد و در کمیسیون های مربوطه نیز مورد بررسی قرار گرفته و جدایی معماری و شهرسازی موافقت شد اما هیچگاه به صحن مجلس راه پیدا نکرد.
در این راستا چند مسئله باید برای حل این مسئله باید مورد پذیرش قرارگیرد:
1- پذیرش مشکل ریشه ای در زیر ساخت قانونی مشاغل جدید که فقط مربوط به شهرسازی نیست؛
2- پذیرش حذف برخی از مشاغل در گذر زمان و به وجود آمدن شکل جدیدتری از مشاغل (تغییر سریع ابزاری)؛
3- پذیرش آینده مشترک و عدم زندگی خلاء گونه و حذف تفکرات فردی و گروهی.
جمعه نوزدهم خرداد ۹۶
نقدی کوتاه بر طرح های جامع - یاسر سرو امان الهی نقدی کوتاه بر طرح های جامع - یاسر سرو امان الهی مطرح شدن مسئله زمین و اثر گذاری آن در بخش مسکن در برنامه سوم توسعه ایران (1346-1341) موجب شد تا برنامه ­ریزی زمین مورد توجه قرار گیرد. طرح ­های جامع در همین دوره و با هدف برنامه ­ریزی زمین مورد توجه قرار گرفتند. ولی با حذف بخش زمین از برنامه چهارم توسعه (1351-1346) به بعد عملا اهمیت طرح­ های جامع که اصولا نقش کالبدی داشتند از دست رفت و هیچگاه نتوانستند از بورس بازی زمین و افزایش قیمت آن جلوگیری کنند.
به نحوی که در بررسی ­های 25 ساله طرح ­های جامع مشخص شد این طرح ­ها به هیچ یک از اهداف خود نرسیده ­اند. بطور مثال اختلاف شدیدی بین جمعیت ­های پیش بینی شده در طرح ها و تحقق این جمعیت ­ها رخ داده بود و کمتر از 50% خدمات پیش­ بینی شده تحقق یافته و در مسئله اولیه این طرح ­ها که مختص کنترل جهات توسعه بود نیز مسئله شدیدتر بود به نحوی جهات توسعه مخالف جهات در نظر گرفته شده رخ داد و در حالی که 20 درصد اراضی داخل شهر شکل نگرفته بودند که 15 درصد ساخت ها خارج از محدوده ها و در جهت مخالف جهات توسعه رخ داده بودند.
با هدف قرار دادن مباحث کالبدی و اولویت قرار دادن آن همانطور که هدف غایی اولین طرح­ های جامع در ایران نیز بوده ­اند مواردی برای اصلاح باید مورد توجه قرار گیرد که در ادامه مطلب به آن پرداخته می‌شود.
پنج شنبه هفتم اردیبهشت ۹۶
طرح های توسعه ای فعلی، شهرها را  به وجدان افراد سپرده است - یاسر سرو امان الهی طرح های توسعه ای فعلی، شهرها را به وجدان افراد سپرده است - یاسر سرو امان الهی تعریف پروژه های فیزیکی و حقوقی برای توسعه شهرها مستلزم تعریف امتیازهای متفاوتی است که به علت خصلت مکان محوری برخی از این امتیازها دربردارنده همه نخواهد بود. رجحان دادن به مباحث کالبدی در طرح های شهری بدون نگاه به ماهیت چند وجهی آن از اساسی ترین اشکالات طرح های موجود است.
وقتی جریان گردش سرمایه مختل می‌شود مانند گردش خون در بدن انسان، کارکرد کالبد آدمی و نیز کالبد جامعه سرمایه داری را مختل می‌کند، در بردارنده شرایط فعلی گردش سرمایه در شهرها و طرح های شهری است.
برای تغییر این شرایط لازم است چند مسئله رخ دهد:
- طراحی سیستم یکپارچه تعرفه ای به نحوی که بتواند جریان درستی از تولید و توزیع ثروت را پشتیبانی کند.
- ایجاد مطالعات پشتیبان و مستندسازی شفاف از تولید و نحوه توزیع اقتصادی.
- یکپارچه سازی قوانین عرفی، فقه ی و فنی به نحوی که متناقض هم نباشند.
پنج شنبه دوازدهم اسفند ۹۵
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مهندسین مشاور پارس شهر پایدار البرز است.